PRZEPISY

Na “Stolach Po Sąsiedzku” idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty i tapasy. Są stosunkowo tanie, łatwe w przygotowaniu i przepyszne. W dodatku nie stygną i (co najważniejsze!) nie przeszkadzają w rozmowie. Oto pare prostych przepisów:

SĄSIEDZKIE GUACAMOLE
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
– 1 duże awokado
– świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
– garść świeżej poszatkowanej kolendry
– pół małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
– pół łyżeczki roztartego lub zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
– szczypta soli i pieprzu do smaku
– 1 pomidor – opcjonalnie

Przygotowanie:
Na początku obieramy awokado ze skorki i pozbywamy się pestki. Przekładamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki.
Avocado z sokiem z limonki ugniatamy widelcem na jednolita masę.
Dodajemy oliwy i dalej ugniatamy.
Dopiero teraz dodajemy pozostałe składniki, czyli: cebule, kmin, wyciśnięty czosnek, sol i pieprz do smaku.
Na sam koniec dodajemy poszatkowana drobno świeżą kolendrę i mieszamy.
Można dodać pokrojone w kostkę pomidory.
Podawajcie z ulubionym pieczywem: bagietka, chlebkiem, slonymi krakersami.

TAPENADA Z OLIWEK DLA SĄSIADA
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
– 150 g czarnych oliwek bez pestek
– 50 g słonecznika
– ząbek czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– szczypta suszonego tymianku
– kilka łyżek dobrej jakości  oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zaczynamy od uprażenia słonecznika na suchej patelni. Wystarcza 3 minuty, by słonecznik się zarumienił i nabrał charakterystycznego smaku.
Uprażony słonecznik wsypujemy do blendera razem z innymi składnikami i miksujemy wszystko na gładką pastę.

Gotowe!
Podawaj z ulubionym pieczywem.
Bajecznie proste i bajecznie smaczne, prawda?

 

PRZEPYSZNA UNIWERSALNA SAŁATKA Z JARMUŻU

Czas przygotowania: 30 min
Łatwa w przygotowaniu i stosunkowo niedroga sałatka, która podbije każdy „Sąsiedzki Stół”. Jej uniwersalność polega na tym, że możesz dodać dowolnych warzyw, albo wymienić któryś ze składników na coś co bardziej Ci smakuje…

Składniki:
– Opakowanie Jarmużu
-200 ml komosy ryżowej
– 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 2 avocado
– 1 puszka ciecierzycy
– sok z 1/2 cytryny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Natrzyj jarmuż oliwą i solą i włóż do miski.
Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Pomidorki podziel na ćwiartki.
Czosnek obierz drobno posiekaj.
Wrzuć na rozgrzany olej w garnku.
Dodaj pomidorki i całość podgrzewaj przez kilka chwil.
Cebulę obierz i posiekaj. Pokrój miąższ z avocado.
Pomidorki i czosnek przełóż do miski z jarmużem.
Dodaj cebulę i avocado, ciecierzyce i komosę ryżowa.

Skrop sokiem z cytryny. Dopraw sola i pieprzem.

Smacznego!